Необичайни скелети, черепи и монети откриха в Стара Загора. Към този момент

...
Необичайни скелети, черепи и монети откриха в Стара Загора. Към този момент
Коментари Харесай

Мистериозна находка: Откриха странен женски череп

Необичайни скелети, черепи и монети откриха в Стара Загора. Към този миг се знае за близо 200 гроба на едно и също място.

Преди повече от година при замяна на канализация край парк " Зеления чеп " в Стара Загора се откриват три гробни уреди, чиято най-интересна находка бе продължен череп на жена - отпреди преди 2000 години.

Разкриването и изследването на находките продължава и до през днешния ден, когато археолозите намират още нетипични черепи.

" Ние продължаваме да разкриваме тези вторични гробове, в които са осъществени погребения по-късно от самото създаване на гробното оборудване, което е било евентуално края на II в., началото на III в. Досега имаме шест скелета, на които черепите са удължени. Те са с превръзки от еднолентов или двулентов вид. Дори единият от тези черепи е с рана в главата, евентуално от изострен предмет и по-късно му е осъществена трапанация ", каза  пред бТВ шефът на Регионален исторически музей Петър Калчев.

Експертите допускат, че някои от останките са от Алани – народ, пристигнал от Иран.

" Освен тези, които откриваме в това гробно оборудване, към тях има още 200 гроба, които датират от III век до XIII-XIV век. Това е един голям некропол, който може би десетки години ще бъде предмет на изследвания “, счита Калчев.

" При някои от тях открихме стъклени гривни, които по принцип се нареждат на лявата ръка и имаха с многочислени нанизи маниста. Обикновено бижутата и изобщо накитите, които откриваме, демонстрират избрания статус на индивида ", съобщи Пламена Бакалова, организатор " Средновековна археология ".

" Много е значимо, че откриваме и монети, които демонстрират, че тези хора заровени в края на IV, началото на V век, а допускам, че това е една огромна фамилна гробница на фамилия, която е била с огромни финансови благоприятни условия, евентуално са заемали висока позиция в йерархията на античната Августа Траяна ", описа Калчев.

Когато бъдат разкрити всички находки, ще им се изготвят експертизи.

" Ще бъдат изпратени в института на Българска академия на науките по антропология и приложна морфология и там ще бъдат изследвани. Там ще се разбере вероятно от какво са умряли, някои заболявания остават следи по костите, дефинира се растежа, породист вид. Този некропол ще даде доста значими данни за години напред “, сподели Калчев.

" Нещото, което чакаме с най-голямо неспокойствие, е да намерим заровените човеци или тези, поради които е издигната самата гробница, тъй като всички тези изследвания и заровени човеци са вторично заровени ", изясни оред бТВ Бакалова.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР